Vännerna från Lysekil grundade SEO DESIGN

1 april, 2019 Henrik & Magnus

Nyfiken på personerna som ligger bakom SEO DESIGN? Häng med på berättelsen om hur två barndomsvänner från Lysekil kom fram till att starta digitalbyrå i Göteborg!

Lysekil är en liten kommun i Bohuslän som har både fastland och öar. Befolkningen ligger på drygt 14 000 invånare året runt men utökas avsevärt under sommarmånaderna, då orten förvandlas till ett semesterparadis med turister, badgäster och båtliv. Här växte Magnus Sundelin och Henrik Angervall upp som barn.

– ”Vi lärde känna varandra för många år sedan, skulle gissa att jag var 10 år och Henrik var 7 år”, berättar Magnus. ”Vi åkte skateboard och spelade tennis ihop bland annat, plus att min storebror var tennistränare till Henrik. Lysekil är en sådan liten stad där alla känner alla.”

Killarna ingick i ett stort kompisgäng som under många år umgicks och där vissa hade känt varandra sedan runt tre års ålder. När Henrik var sexton år och Magnus nitton valde dock båda att flytta till Göteborg för att studera vidare. Magnus som hade läst teknisk linje i Lysekil med sista året i Uddevalla, följde upp med att läsa till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers. Henrik började på ett seglargymnasium i Göteborg där även han valde teknisk linje parallellt med segling och tävlingar på helgerna.

Saknade kompisgänget första tiden i Göteborg

I Göteborg kände de till en början ingen förutom varandra.
– ”Vi var de första från vårt kompisgäng som flyttade från Lysekil vilket innebar att vi umgicks även mycket i Göteborg. Båda kände att det var lite jobbigt att skiljas från hela gänget”, minns Magnus.

Varje helg åkte de tillbaka till Lysekil och i och med att Henriks föräldrar flyttat till Stockholm föll det sig naturligt att han umgicks en hel del med Magnus’ familj.
Henrik började efter gymnasiet även han på Chalmers, där han tog kurser i entreprenörskap och affärsutveckling bland annat. Han påbörjade även en utbildning i väg- och vattenbyggnadsteknik, men det var inte alls hans grej. Under studietiden växte en önskan om att driva något eget.

– ”Jag har alltid velat göra något eget och att själv kunna påverka mitt jobb och min tid. Överlag upplever jag också att den kunskap vi fick i skolan inte är något jag haft nytta av sedan”, sammanfattar Henrik. ”Det jag haft användning av mest är problemlösning.”

Restaurangbranschen och vaktbolag några av sysselsättningarna före SEO DESIGN

Under åren som följde hade Magnus praktik och en hel del extrajobb hos SKF på somrarna. Han arbetade även en hel del ute på olika restauranger och nattklubbar som diskare, värd och dörrvakt samt att han haft egna företag och bland annat drivit ett vaktbolag.

Bland alla sommarjobb var han en sommar i ett fryslager där det var -28 grader och han fick ha en specialdräkt för att kunna jobba i kylan.
– ”Det var en ovanligt varm sommar dessutom med runt 25 grader varmt ute på dagarna. Jag var nog konstant förkyld hela den sommaren”, minns han.

Henrik minns också den sommaren.
– ”Själv jobbade jag ute i värmen på en uteservering någonstans”, skrattar han.

Henrik har även han arbetat en hel del ute på restaurang och som bartender, ibland tillsammans med Magnus. Han har även arbetat som instruktör i segling.
Magnus studerade även på Handelshögskolan under en tid..
– ”Jag ville jobba som managementkonsult när jag började på Chalmers”, berättar han. ”Min bror var managementkonsult och det verkade kul.”

Hur kom ni fram till att starta SEO DESIGN?
– ”Vi blev intresserade av hur det kom sig att olika webbplatser rankade högt på sökmotorn Altavista, detta var någonstans 2001-2002 och Google fanns ju knappt i Sverige då”, svarar Magnus.

Glädjen i att hjälpa andra företag att växa

Efter en hel del samarbeten med bland annat Hans Sandblom, pionjär inom branschen som hållit på sedan 1998 (samt kollega som ni kommer att möta i kommande artikel) så startades 2004 SEO DESIGN i dåvarande form av ett handelsbolag. En tredje delägare fanns med i bilden från början, men han köptes 2009 ut på grund av att han ville göra annat.

I början hyrde Magnus och Henrik in sig i ett rum hos ett företag i Gårda som några vänner drev. I takt med att företaget växte kunde de uppgradera lokaler. Nästa var ett kontorshotell på Avenyn, därefter egna lokaler nära Chalmers och sedan nuvarande luftiga kontor med högt i tak i Krokslätts fabriker.
– ”Det har varit som en liten klassresa kan man väl säga”, kommenterar Magnus.

I början var intresset för digital marknadsföring sparsamt och på den tiden var det Gula sidorna som prioriterades av företag som ville bli hittade av nya kunder. Dock fanns det ett flertal som började bli nyfikna på hur man kunde få sin webb hittad av sökmotorer. Magnus och Henrik testade sig fram i olika branscher och den första kunden var Hotel Riverton i Göteborg.

Vad är det roligaste med den här branschen?

– ”Det händer hela tiden nya saker och man får hela tiden vara med och driva utvecklingen framåt”, säger Magnus. ”Man vill vara bäst, här måste man även förstå kundens bransch och hur kunden tjänar pengar.”
– ”Den enorma potential som finns online. Man kan göra sådan stor impact på försäljningen och få även små bolag att blomstra”, lägger Henrik till.

I början var arbetsfördelningen så att Hans skötte själva optimeringen i huvudsak, medan Henrik och Magnus sålde in tjänsterna samt fortsatte att jobba en hel del extra ute på krogen.
– ”Man hade ju inte familj och barn på den tiden så det funkade att jobba så mycket”, flikar bägge in.

Brett utbud av tjänster inom SEO och webbutveckling

SEO DESIGN har haft en god tillväxt och i takt med att branschen förändrats har även fler tjänster lagts till. Utveckling av webbplatser har egentligen funnits med i erbjudandet från början för de kunder som efterfrågat det och de senaste åtta åren har även den delen av verksamheten vuxit rejält.

Hur ska man tänka när man väljer SEO-byrå?
– ”För det första ska man välja en byrå med bred kompetens, som frågar vad man har för mål och sedan följer upp dem”, svarar Henrik.

Magnus håller med:
– ”Bred kompetens och tjänsteportfölj. Allt hänger ihop så byrån bör även kunna webbutveckling, analys och mätning bland annat. En bra relation med både en engagerad byrå och en engagerad köpare. En byrå bör också ha lång erfarenhet – många kallar sig experter idag på grund av att köpare inte alltid vet vad de bör efterfråga.”

Bästa argumenten för att satsa på SEO och digital marknadsföring?
– ”Det ger så mycket högre värde och så mycket bättre avkastning på investeringen än vad något annat gör. Allt är dynamiskt, det är korta ledtider och lätt att ändra, det är ett mer agilt sätt att jobba plus att det är mätbart. Var vill du vara när dina kunder söker? På nätet är du närvarande 24/7 365 dagar om året”, svarar Henrik.

Medarbetarna ska både utvecklas som individer och som team

Framtiden ser ljus ut och de brinner bägge fortfarande för sitt jobb och sina anställda.
– ”För oss är det viktigt att jobba med människor som har samma värderingar. Vi försöker ta in personer vi har en bra känsla för och forma tjänsten efter dem, vissa formar ju även själva sin egen tjänst vilket vi uppskattar mycket”, berättar Magnus. ”Vi anställer gärna personal som är bättre än oss, vi vill ju vara så bra som möjligt. Vi vill också att våra medarbetar ska utvecklas.”

SEO DESIGN erbjuder sina medarbetare individuell coachning, samt att man under 2016 jobbar med teamcoachning som har mottot ”bygga bästa laget”.
– ”Vi strävar efter att bygga ett bra och sammansvetsat team som då även kan göra ett riktigt bra jobb för kunden”, avslutar Henrik.

Kompletterar varandra med struktur respektive kreativitet

De umgås fortfarande mycket med varandra privat. Bägge är numera gifta, Magnus sedan bara några dagar tillbaka när denna artikel publiceras, och har barn. Deras fruar också är vänner med varandra och förutom en hel del resor och avslappnat familjeumgänge bollar de även en hel del idéer och visioner kring företaget.

I det stora hela tycker de att de kompletterar varandra.
– ”Henrik är mycket kreativ och finurlig”, säger Magnus. ”Dessutom är han väldigt rak, lösningsorienterad och duktig på sälj.”

Har han någon sämre sida?
– ”Kanske att han är lite långsam ibland, det har ju inte varit ovanligt att man varit ute och gått på stan och upptäckt att han varit 20 meter bakom…”

Henrik uppskattar Magnus’ ordningsamma och strukturerade natur:
– ”Det enda negativa jag kan komma på är att han kan vara otålig så att det ibland går ut över andra, men det gör inte mig något Han är väldigt målfokuserad och har struktur på grejer, han genomför saker som är tråkiga men nödvändiga vilket jag är glad för. Magnus kompletterar mig väldigt bra.”

Hjälp med digital marknadsföring?