Tillgänglighetsdirektivet 2025: Det här behöver du ha koll på

6 december, 2024 Bild över tillgänglighet på webbplatsen

Den 28 juni 2025 träder det nya tillgänglighetsdirektivet i kraft, något som sätter ribban för digital inkludering högre än någonsin. Direktivet innebär att digitala tjänster och produkter blir mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, men det handlar också om att förbättra användarupplevelsen för alla och skapa en mer inkluderande digital värld.

Vad är tillgänglighetsdirektivet?

Tillgänglighetsdirektivet, även kallat European Accessibility Act (EAA), är en EU-lag som syftar till att göra allt från e-handelsplattformar till banktjänster och självbetjäningsautomater tillgängliga för alla, oavsett funktionsförmåga. Tidigare har liknande krav mest riktats mot offentlig sektor, men från och med juni 2025 inkluderas också företag inom en rad olika branscher.

Vilka omfattas av det nya tillgänglighetsdirektivet?

De nya reglerna gäller digitala tjänster och produkter som t.ex.:

  • E-handel
  • Bank- och betalningstjänster
  • Transportbokningar
  • E-böcker och digitala publiceringstjänster
  • Streaming och digitala medietjänster
  • E-lärande och utbildningstjänster

Utöver ovan nämnda tjänster omfattas även en rad andra produkter som datorer, läsplattor, terminaler, kortläsare och självbetjäningsautomater. För många innebär det att det är hög tid att börja tänka till – både tekniskt och användarmässigt. Det nya tillgänglighetsdirektivet kommer inte gälla för mikroföretag, alltså företag som har färre än 10 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning som inte överstiger 2 miljoner euro. Det är möjligt att mikroföretag kan komma att omfattas av direktivet framåt och digital inkludering är mycket viktigt så därför är det bra att anpassa sig efter diriktivet oavsett mikroföretag eller inte.

Varför är tillgänglighetsdirektivet viktigt?

I Sverige lever ungefär 20 % av befolkningen med någon form av funktionsnedsättning, vilket innebär att tillgänglighet gör din tjänst eller produkt mer inkluderande och tillgänglig för en större marknad. Förutom att det stärker inkluderingen, är tillgänglighet också avgörande för att skapa ett hållbart digitalt samhälle. Här är tre viktiga aspekter:

  1. Bättre användarupplevelse för alla. Tillgänglighetsarbete förbättrar inte bara för personer med funktionsnedsättningar, utan gör också tjänster enklare att använda för alla.
  2. Ökad synlighet på nätet. Sökmotorer som Google premierar tillgängliga webbplatser. Det innebär att SEO kan förbättras genom att anpassa sig till de nya kraven.
  3. Starkare varumärke. Att visa att man bryr sig om tillgänglighet stärker förtroendet hos både befintliga och potentiella kunder.

Hur påverkar tillgänglighetsdirektivet i praktiken?

I praktiken innebär detta nya krav på hur digitala tjänster och produkter som direktivet omfattar utvecklas och underhålls. Alla företag som omfattas måste t.ex.:

  1. Säkerställa att deras webbplatser och appar följer WCAG 2.1 AA-standarderna.
  2. Göra gränssnitt för självbetjäning användarvänliga för personer med nedsatt syn, hörsel eller motorik.
  3. Erbjuda alternativ till innehåll, exempelvis textning av videor eller ljudbeskrivningar av bilder.

För företag som redan arbetar med digitalisering och användarvänlighet blir detta en möjlighet att stärka sin position och sitt varumärke – samtidigt som man bidrar till en mer inkluderande digital miljö.

Vad händer om man inte följer tillgänglighetsdirektivet?

I Sverige kommer det att finnas tillsynsmyndigheter som ser till att reglerna följs, och företag som inte lever upp till kraven kan riskera sanktioner. Men kanske ännu viktigare är risken att förlora förtroende hos kunder och användare.

När är det dags att agera?

Den nya lagen börjar gälla den 28:e juni 2025, men tjänster och produkter som redan finns på marknaden innan den 28:e juni 2025 har en övergångsperiod fram till 27 juni 2030 på sig för att se till att efterleva det nya tillgänglighetsdirektivet. Att att vänta till sista minuten är däremot sällan en bra idé så därför bör du börja att planera redan nu för att säkerställa att du uppfyller kraven i tid. Behöver du hjälp med att anpassa din webbplats? Hör av dig via knappen nedan så hjälper vi dig att navigera och förbereda din webbplats för det nya tillgänglighetsdirektivet!

Kontakta oss