9 viktiga SEO-tips för ökad ranking
20 mars, 2025
SEO handlar i grund och botten om att övertyga sökmotorerna om att din webbplats har det bästa och mest relevanta innehållet som matchar en användares sökfråga och sökavsikt. Hundratals faktorer kan vara avgörande när sökmotorerna gör denna bedömning och att ha koll på alla i detalj är inget de flesta lekmän har.
Följer du sökmotorernas och experters riktlinjer kan du lära dig om rankingfaktorer och tillvägagångssätt för att ranka och lyckas bra med SEO-arbete. Vägen till framgångsrika resultat från SEO kan både vara lång och krokig, tålamod och att vara ihållig kan vara bra egenskaper att ha om du ger dig på det. Och med de SEO-tips jag satt ihop i denna artikel kan du komma en bra bit på vägen åtminstone.
Här är de 9 viktigaste SEO-tipsen att följa när du optimerar din webbplats:
- Money keywords vs long-tail
- Hitta sökordsförslag
- Gör en SERP-analys
- Content is king
- Textdesign
- Internlänkning
- On-page med CTR-fokus
- Strukturerad data
- AI som ett bollplank
1. Money keywords vs long-tail
Det kan vara lockande att satsa på sökfraser med högst sökvolym, för att man helt enkelt vill nå nya höjder med sitt SEO-arbete. En smart SEO-strategi inkluderar dock sökfraser med varierande konkurrens och försäljningspotential.
Sökfraser kan delas in i olika segment beroende på användarens avsikt med sökningen. Det finns flera olika modeller för att dela in sökfraser baserat på användaravsikt, bland annat STDC-modellen.
Inom SEO är det vanligt att man definierar sökfraser som:
- Money keyword eller short-tail
- Medium eller mid-tail
- Long-tail
Money keywords
De största sökvolymerna finns i regel bland så kallade ”money keywords”, vilket oftast är breda sökfraser består av ett eller två ord. Exempel på money keywords är:
- löparskor
- SEO
- tomatsoppa
De flesta företag som satsar på SEO vill helst av allt ranka i topp på så många money keywords som möjligt. Inte sällan är det hög konkurrens på denna typ av sökfraser, vilket gör att bra ranking kan ta lång tid och kräva mycket SEO-arbetet i form av innehåll samt länkarbete.
Mid-tail
Sökfraser som klassas som mid-tail eller medium-tail består i regel av 2–4 ord och kan exempelvis vara:
- löparskor för vintern
- SEO Göteborg
- tomatsoppa på färska tomater
Long-tail
En sökfras som klassas som ”long-tail” är sökfraser som vanligtvis består av 3–5 ord (eller ännu fler). Omkring 70 procent av sökfrågorna på Google är long-tail sökningar. Exempel på long-tail sökfraser är:
- löparskor med högt drop
- hotell göteborg nära scandinavium
- seo tips google
- enkel tomatsoppa med färska tomater
Dessa sökfraser är mer specifika än breda termer och har i regel lägre konkurrens är generiska sökord eftersom de är utformade för att bättre återspegla hur människor skriver frågor. Med long-tail sökfraser kan du locka mer högkvalitativ trafik till din webbplats, vilket sannolikt kan leda till fler konverteringar och försäljningar.
Ett bra tips är att mixa sökfrastyper
När du väljer ut sökfraser är ett bra tips att både välja sökfraser som är money keywords, medium-tail och long-tail. Om din sajt börjar ranka på long tail-sökfraser kommer trafiken öka sakta men säkert, vilket kan stärka domänen på lång sikt genom ökat engagemang på sajten som kan ge ringar på vattnet.
Vissa sajter får mycket organisk trafik genom att dom inkluderar många long-tail sökord i sin SEO-strategi. Ett ytterligare tips är att denna typ av sökfraser ofta lämpar sig bra att skapa innehåll för i form av guider, bloggartiklar eller som nisch-sidor.
Bilden ovan illustrerar förhållandet mellan sökvolymer och konverteringsgrad för sökfraser i de olika grupptyperna.
2. Hitta ”förslag”-sökord
I Googles sökresultat kan du hitta förslag på long tail-sökfraser, frågeställningar och tips till innehåll. Klickar du i sökfältet i ett sökresultat visar Google så kallade ”Google Suggest”-förslag, vilket är förslag på vanligt förekommande sökningar. Här kan du få förslag på long tail-sökfrågor.
Många sökresultat inkluderar frågor med svar under ”Fler frågor du kan ställa”. Här kan du få inspiration till både egna FAQ-frågor, artiklar och long tail-sökfraser.
3. Gör en SERP-analys
När landningssidor och innehåll ska tas fram är det ofta värdefullt att göra någon form av målgruppsanalys för att få insikter om vilken typ av innehåll som behöver skapas för att möta besökarnas behov. Ett bra tips är att även göra en SERP-analys (sökresultatanalys) när du ska optimera innehåll på en webbsida för sökfraser.
En SERP-analys innebär att du tittar på de första organiska sökträffarna på de sökord du har för att undersöka saker som exempelvis:
- Hur mycket innehåll har dom
- Vilken typ av innehåll förekommer
- Hur frekvent sökord benämns
- Struktur på innehåll
- Tekniska implementationer
Varför bör man göra en SERP-analys? Helt enkelt för att du kan få hjälp att förstå vilket innehåll som Google rankar bäst. Vad gör konkurrenterna bra? Finns det något du kan göra ännu bättre?
Om du exempelvis vill ranka bra på sökfrasen ”enkel tomatsoppa med färska tomater” så kan du googla på det och titta på de sajter som rankar bäst.
Dessa sajter har innehåll som exempelvis:
- Receptbeskrivning
- Bildmaterial
- Videomaterial
- Omdömen
- Ingredienslista
- Tillagningsanvisningar
- Strukturerad data för recept
Google kan ranka sajter högt mycket tack vare auktoritet och varumärkeskännedom. Det är ändå smart att kolla rankande sajter för att få lite tips på vilket innehåll som kan behöva skapas kopplat till sökfraserna.
Tips: Dina konkurrenter jobbar garanterat med SEO löpande. Gör regelbundna SERP-analyser för att undersöka vad konkurrenterna gör och hur Google förändrar sökresultaten.
4. Content is still king
Redan i början av 2000-talet var ett hett SEO-tips att ”content is king” och ”links are queens”. I mångt och mycket stämmer det fortfarande när det gäller SEO. Du kan komma väldigt långt genom att:
- Skapa bra innehåll som hjälper besökarna med att få svar på frågor eller att ta välgrundade beslut
- Beskriv din produkt eller tjänst på ett så utförligt sätt som möjligt
- Väv in sökord där det lämpar sig, i bland annat rubriker, brödtext och bilder
- Jobba med hur innehåll presenteras, inte enbart vad som förmedlas
En av de vanligaste anledningarna till att man inte rankar bra på önskade sökfraser är bristen på relevant och intressant innehåll. Lägg mycket kärlek på innehållet så kan du komma långt.
5. Textdesign
Textdesign är konsten att visuellt arrangera text för att göra den läsbar, tilltalande och effektiv för sitt syfte. Det handlar om att välja typsnitt, storlek, färg, layout och andra visuella element för att skapa en önskad känsla och förmedla ett budskap.
Du kanske tänker att textdesign inte har med SEO att göra? I så fall har du fel. Det spelar ingen roll om du skapar jättebra innehåll kring dina sökfraser, så länge det ändå är svårläst och gör att besökare inte interagerar med det.
Många företag lägger på tok för lite tid på textdesign för att se till så att innehållet är enkelt att ta till sig och lusläsa. Vanligt förekommande fel är exempelvis att:
- Textrader är för långa
- Textstorlek är för liten
- Långas textstycken som centreras
Här är ett exempel på långa textrader som försämrar läsbarheten:
Några grundläggande tips när det gäller textdesign:
- Textrader bör inte vara längre än 730–920 pixlar, eller 75–95 tecken
- Centrera inte text som är mer än tre rader lång
- Använd lättlästa typsnitt
- Använd rubriker (H1, H2, H3 och så vidare) för att strukturera innehållet och göra det lättare att skumma igenom
- Använd listor, både numrerade och punktlistor, för att bryta upp text och göra den mer lättläst
- Se till att det finns tillräckligt med radavstånd (line-height) mellan raderna för att göra texten luftig och lättläst
- Se till att det finns tillräckligt med kontrast mellan texten och bakgrunden för att göra texten lättläst. Mörk text på ljus bakgrund är oftast bäst
- Se till att texten anpassar sig till olika skärmstorlekar och enheter
6. Internlänkning
Interna länkar mellan sidor på webbplatsen är perfekta att använda, både för att vägleda besökare och för att sprida intern kraft (så kallad länkkraft). Ju fler sidor en webbplats har desto viktigare är det att skapa interna länkar mellan sidor som relaterar till varandra.
Bilden ovan visar ett exempel från en guide som Intersport har skapat om nya löparskor 2025. I artikeln länkar Intersport naturligt till olika sidor på sajten som är relaterade till löparskor.
De viktigaste landningssidorna bör i regel ha störst uppmärksamhet när det kommer till att få interna länkar till sig. Ett annat smart tips är att undersöka om sajten har sidor som har få besökare från organiskt sök eller via interna hänvisningar. Ser det tunt ut kan fler interna länkar och call to action-länkar kanske ge sidorna fler besökare.
Tips: Har du WordPress som CMS så finns det en uppsjö av plugins som underlättar både automatisk och manuell internlänkning.
7. On-page med fokus på CTR
On-page är ett område inom SEO som i regel refererar till optimering av webbsidors meta-titel och meta description-text. Innehållet i dessa meta-taggar kan sökmotorerna helt eller delvis använda i organiska sökresultat som rubrik och beskrivningstext.
Det är inte helt ovanligt att domäner har många exponeringar i sökresultat samtidigt som klickfrekvensen är låg. Det kan bero på att meta-titlar och description-texter är för dåligt utformade och exempelvis saknar uppmaningar eller tydliga budskap.
Bilden ovan visar de tre första sökträffarna på Google på sökfrasen [löparsko med högt drop]. Sökträffarna har ett varierande införande av uppmaningar och budskap i sin on-page. Vissa klart bättre än andra.
Ett bra tips är att fundera över hur du bäst kan locka besökare från sökresultat till att klicka in på just din sajt. Vilket eller vilka uppmaningar/budskap kan vara bäst? Ett ytterligare tips är att testa olika versioner för att se vad som presterar bäst. Använd Google Search Console för att analysera exponeringar och klick.
8. Strukturerad data
Strukturerad data är information som är organiserad och formaterad på ett sätt som gör den lätt att söka, analysera och använda av datorer. Den följer ett förutbestämt schema eller format, vilket gör det möjligt att lagra och hämta data på ett effektivt sätt.
För sökmotorer så hjälper strukturerad data till att förstå vad innehållet på en webbsida handlar om. Detta kan leda till att webbsidan visas på ett mer fördelaktigt sätt i sökresultaten, till exempel i form av ”rika resultat” (rich results).
Det finns många typer av innehåll som kan ”märkas upp” med strukturerad data, exempelvis:
- Organisation
- Lokalt företag
- Brödsmulor
- Produkter
- Recept
- Personer
- Omdömen
- Webbplats och webbsidor
- Navigation
Bilden ovan visar ett sökresultat där markerade delar är ”rika resultat” som kommer från strukturerad data som finns på sidan.
Rent tekniskt så kan strukturerad data implementeras både automatiskt och manuellt på webbsidor. Exakt hur det görs beror mycket på vilken plattform och CMS som används.
Ett tips är att försöka märka upp så mycket viktigt innehåll som möjligt med strukturerad data. Dels kan du få rika resultat i sökresultat och dels är strukturerad data till mycket hjälp för AI-tjänster som lättare kan tolka innehåll.
9. Använd AI som ett bollplank
Många använder olika AI-tjänster, exempelvis ChatGPT, för att skapa innehåll på sina webbplatser. AI-tjänster är utmärkta att använda för att få tips på vad man ska skriva om och hur, men ett smart tips är att inte använda AI rakt av för att skapa innehåll. Använd AI om det behövs för att snabba på processen att skapa innehåll, men ta inte AI-genererat innehåll rakt av utan att göra manuell handpåläggning.
De senaste åren har vi sett ett gäng sajter som skapat mängder av sidor helt med AI-genererat innehåll. Det kan fungera ett tag för att ranka bra, men förr eller senare straffas det av Google.
Vill du nå bra resultat med din SEO är ett bra tips att använda AI som ett bollplank och hjälpmedel. Inte som den primära källan till innehåll på din webbplats.
Bilden ovan visar ett exempel där jag ber ChatGPT ge mig förslag på saker att skriva om till ämnet ”löparskor med högt drop”. Här kan de bästa förslagen plockas ut och skrivas om manuellt.
Tips på SEO-verktyg
Läs vår guide Bästa verktygen för lyckad SEO 2025 för att få tips på verktyg du kan använda dig av i ditt SEO-arbete.
Har du fler oumbärliga SEO-tips eller behöver hjälp med att ta er SEO-strategi till nästa nivå? Hör av dig genom knappen nedan!👇
Per Lindow
Head of SEO