En tjuvlyssnare i fickan?

21 november, 2019 Avlyssnad av din mobiltelefon

Har du upplevt, eller hört andra berätta om, hur ett ämne diskuteras över en lunch med kollegor eller med din käresta därhemma och när du senare tar upp din mobiltelefon dyker det upp annonser om just det ämnet i ditt flöde? Är det ett märkligt sammanträffande eller kan det vara så att din mobiltelefon lyssnar på vad som sägs, trots att den ligger på bordet helt oskyldigt?

En del är helt övertygade, andra mer skeptiska, några bryr sig inte alls, frågan huruvida våra mobiltelefoner är avlyssnade eller inte delar upp oss i olika läger. Det finns de som inte kan skaka av sig känslan av att mobiltelefonen registrerar allt som sägs och är övertygade om att anledningen till att det dyker upp annonser om resor till Spanien på Facebook är för att väninnan just berättat att hennes föräldrar köpt en lägenhet på solkusten. Jag har hört många liknande historier där den som ser annonsen inte googlat eller aktivt letat information, utan bara pratat om det.

Innebär detta i så fall att man som kund kan köpa lite röstavlyssnade annonser av oss på SEO DESIGN som säljer annonser via bl a instagram och facebook? Svaret är nej. I dessa kanaler kan vi rikta annonserna efter plats, intressen, ålder och beteende. Både Google och Facebook spårar också användarnas sökhistorik vilket hjälper till att göra annonserna ännu mer träffsäkra.

Skeptikerna hävdar att det handlar om kusliga sammanträffanden. Facebook är väldigt duktiga på att följa sina användare och alla dess vänner. Om du pratar med en kompis om en ny bilmodell, räcker det att kompisen läst om bilen online, för att även du ska få upp annonser om bilmodellen i ditt flöde. Facebook drar slutsatsen att ni är vänner och således intresserade av samma saker. Vidare hävdar skeptikerna att Google och Facebook redan har tillgång till en enorm mängd data om varje användare, så de har inget behov av att lyssna av våra röster också. Dessutom skulle det bli väldigt dyrt.

Facebooks grundare och VD, Mark Zuckerberg, ställdes till svars under Cambridge Analytica förhören. Han förnekade då bestämt att Facebook avlyssnar sina användare. Faktum kvarstår, teknologin finns där, ger du en app åtkomst till mikrofonen så kan appen lyssna vare sig den är aktiv eller inte. Obehaglig tanke, tycker många och för att undvika avlyssning kan du undersöka din mikrofonåtkomst. Om du har en iPhone går du in under Inställningar, Integritetsskydd och Mikrofon. För Androidanvändare gäller Inställningar, appar, behörigheter, mikrofon. Här ser du vilka appar som har begärt åtkomst till mikrofonen och du kan stänga av de som inte behöver lyssna på dig.

Även på SEO DESIGN råder delade meningar och avlyssningens vara eller icke vara, några tror det är bluff medan andra är tvärsäkra. Beviset, menar de sistnämnda, är den träffsäkra reklamen.

Avlyssning eller inte, vill du nå ut till dina kunder med träffsäker marknadsföring via sociala medier?

Klicka här!