Det var en gång en sökmotor som hette Altavista…

9 juni, 2022

Magnus och Henrik, två killar i 15-årsåldern, åker skateboard och spelar tennis. Vi är i Lysekil, en liten bohuslänsk ort, omringad av karga klippor och spegelblankt hav. I havet sticker små öar och kobbar upp här och var och flera vita trianglar syns i när och fjärran. Det är en perfekt dag för segling. Den ljumma vinden för med sig en saltvattensdoft som dröjer sig kvar i näsborrarna.

Magnus pappa har skaffat en dator. Henrik sticker hem till Magnus nästan varje dag efter skolan för att spela Quake, Doom och MS Röj. Plötsligt behöver Magnus mamma ringa ett samtal. Suck. Linjen bryts och de får fortsätta senare. Snart upptäcker killarna storheten med sökmotorn Altavista. Där finns allt man kan tänka sig behöva veta och där kan man spendera timmar för att släcka sin törst efter ny kunskap. Hur kommer det sig att vissa webbplatser hamnar så högt upp i sökresultatet och andra så långt ner när man söker efter en särskild produkt? Magnus och Henrik vill ta reda på hur det fungerar.

Minns ni också tiden före mobiltelefoner, Google, e-handel och sociala medier? Det börjar nästan bli svårt att minnas då livet vi lever nu känns så självklart. Magnus och Henrik intresserade sig tidigt för internet och sökmotoroptimering. Det här var 20+ år sedan. Google fanns knappt i Sverige då. Nu är Google nästintill det enda som gäller och det är viktigare än någonsin att du finns där, så högt upp som möjligt, när någon söker efter just det du erbjuder.


Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig att synas högre upp på Google, så att besökarna hittar till din webbplats istället för att hamna hos konkurrenterna.

Kontakta oss så berättar vi mer